top of page

Gelukkige mensen zijn emotioneel intelligente mensen.

Emotionele intelligentie is te ontwikkelen. Iedereen heeft het in zich én is in staat zijn of haar emotionele intelligentie te vergroten. Emotionele intelligentie stelt je in staat om veerkrachtig om te gaan met tegenslagen.


Door zelfkennis, bewustwording over gedrag en zelfregulering (het maken van keuzes en het sturen van je gedrag) kunnen we een grote invloed uitoefenen op hoe we ons voelen en hoe we op bepaalde situaties reageren.


Emotionele intelligentie heeft effect op vele verschillende aspecten van je dagelijkse leven, zoals de manier waarop je je voelt, gedraagt en de manier waarop je communiceert met anderen. Lees hier wat de eerste drie stappen zijn die je helemotionele intelligentie? En, hoe deze belangrijk eerste drie stappen jouw je eigen EQ een boost geeft?


DE  BELANGRIJKSTE STAPPEN VAN EMOTIONELE INTELLIGENTIE,

die je direct kunt toepassen, maar wel in deze volgorde.


1. KEN JEZELF Leer anders kijken naar jezelf, leer jezelf  krachtige vragen te stellen. Stem af, (tune in) en merk je gevoelens en reacties op en stap van je automatische piloot af.


2. KIES JEZELF Begrijp welke keuze mogelijkheden er zijn. Reageer, (respons) naar binnen toe, geef jezelf een moment om te evalueren en je opties onder de loep te nemen en dan te bepalen wat het beste is. 


3. GEEF JEZELF

Wie wil je zijn in contact met anderen? De derde stap is de optelsom van de eerste twee stap.  Het is niet wat je doet. Wat je geeft, is het 'neven effect' van je onderzoek en kijk op jezelf, in stap 1 en de keuze(s) die je hebt gemaakt in stap 2. Onthoud hierbij wat belangrijk voor jou is, houd rekening met anderen en doe wat je doet met deze drie stappen in deze volgorde in gedachten.


Overal waar:

  • mensen in contact gaan met anderen,

  • je wilt vertrouwen op je eigen kunnen,

  • mensen complexe beslissingen moeten nemen,

  • mensen zichzelf en anderen moeten leiden.


Emotionele Intelligentie is het vermogen om gedachten en gevoelens zo op elkaar af te stemmen, dat je optimale keuzes maakt. Het kunnen navigeren binnen het uitgebreide landschap van gevoelens zijn waardevolle competenties die je leren kunt. Er zijn genoeg belangrijke redenen om het ontwikkelen van jouw EQ een onderdeel te maken van je dagelijkse leven.

"Je bent nooit te oud om te groeien"

In ons hoofd weten we het allemaal.

Maar is dat ook wat ons gevoel ons zegt? Vaak hebben we een 'idee' over hoe dingen moeten en 'weten' we het wel. Onze ratio stuurt ons richting het doen, het oplossen en het doorgaan. Wij mensen zijn altijd onderweg, hebben een missie, willen iets doen, maar soms ontbreekt dat plan en 'weten' we het simpelweg even niet meer. Het lukt dan maar niet om voor veel zaken een passende oplossing te vinden.


Ons hart vertelt wat we voelen.

Inmiddels is wetenschappelijk onderbouwd en ook bij steeds meer mensen bekend dat ons hart niet slechts een pomp is die bloed door ons lichaam brengt. In ons hart zit een deel van onze 'emotionele huishouding'. Emoties zijn van grote invloed op hoe we onszelf zien, onszelf voelen en dus welke keuzes we maken. Leren luisteren naar emoties, leren kiezen wat écht goed voor je is i.p.v. maar gewoon doen wat er van je verwacht wordt. En, je gevoel en intuïtie inzetten in je dagelijkse leven.


Het lichaam geeft signalen waar je iets mee moet.

'Goed in je vel zitten' is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Signalen herkennen en erkennen is niet wat we automatisch doen. We zijn zelfs door ons verleden, trauma's en ervaringen eerder geneigd de signalen weg te stoppen. Emotionele intelligente mensen, (h)erkennen deze signalen en triggers in het lijf tijdig en weten hun patronen daardoor om te buigen.


Zorg goed voor jezelf en neem de tijd om te luisteren naar je behoeften en vul je 'toolkit' met datgene wat jou ondersteund in jouw groei.
Comments


bottom of page