Op deze site wordt de pagina over Hooggevoelig (HSP) veel bezocht. Omdat we de cursus hebben vervangen voor een andere en deze pagina gaan sluiten, hebben we besloten de informatie toch online te laten staan en wel via deze blog.
Wat betekent het dat je hooggevoelig (of hoogsensitief) bent?
Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Je wordt sterker geprikkeld dan gemiddeld. Iemand die dit ervaart noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, (Hoog sensitief persoon).
Dit betekend overigens niet dat anderen niet gevoelig zijn, hier ontstaat vaak veel verwarring over. Iedereen is gevoelig en wordt gevoelig geboren, alleen een HSP heeft een grotere mate van gevoeligheid. Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Een HSP ervaart sterker dan anderen de prikkels die voelbaar zijn van de zintuigen. Zo zal het horen, zien, ruiken, proeven en voelen heftiger en intensiever worden ervaren. Soms is ook daar weer een verdeling onder. Anderen ervaren juist weer dat slechts enkele zintuigen extreem gevoelig zijn.
Het belangrijke zesde zintuig, die overigens vaak vergeten of genegeerd wordt, is het voelen van sfeer en energie. Deze vorm van voelen, die heel wat anders is als de zonnestralen of de regen op de huid voelen, - geven prikkels door over de situatie. Ook de psychologische toestand van anderen mensen kan dus heftiger binnenkomen en worden ervaren. Men beweert dat ongeveer 20% van de bevolking hooggevoelig is, echter zijn daar de meningen zeer over verdeeld. Het is een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen.
Mensen met hooggevoeligheid, ervaren zoals bij elke eigenschap hier voordelen en nadelen aan. Het is vooral van belang dat je deze leert herkennen en in te zetten of om te zetten naar voor wat voor jou het prettigste is.
Kenmerken van hoog gevoelige personen:
nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar
het moeite hebben met planning en het verkrijgen van structuur
ervaren vaker innerlijke onvrede omdat anderen hun niet begrijpen
zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf
hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
zijn minder goed in het functioneren als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
voelen stemmingen en sferen goed aan
worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
kunnen eigen emoties en emoties van anderen intenser ervaren
vaak verlegen in hun gedrag, maar zijn dat veelal niet (introvert)
vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen en hebben dan ook moeite om grenzen aan te geven
hebben sneller last van stress, spanning en fysieke klachten
lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen
ervaren schuldgevoelens en zichzelf tekort voelen schieten.
"Herken je jezelf of iemand uit jouw omgeving in veel van deze kenmerken? En, ondervind hiervan veel hinder in het dagelijkse leven? Dan kan ons programma (de Zielsbestemming) je de juiste tools geven in het herkennen en gebruiken van jouw gave, i.p.v. er juist last van te hebben."
Er zijn globaal genomen twee soorten HSP’s: de grootste groep, zo’n 60%, gedragen zich van nature rustig en meer introvert. Zij voelen zich prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico’s. Het andere deel, ongeveer 40% van de HSP’s, heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en spanning en zijn doorgaans meer extravert. Zij worden ook wel HSS genoemd, ‘High Sensation Seekers’. Zij zijn enerzijds snel verveeld en op zoek naar uitdaging, maar raken anderzijds snel overbelast. Zij leven als het ware met één voet op de rem en één voet op het gaspedaal.
Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn in werk, studieprestaties, het persoonlijk leven en relaties. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij, waar de nadruk ligt op verstand en ratio, niet erg wordt gewaardeerd. Veel hooggevoelige mensen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschap, en vragen zich af wat er mis is met hen. Zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen, en hun eigenschap te onderdrukken of negeren. Maar waar ze tot voor kort niet werden erkend en geloofd, begint een kentering te komen.
Larissa Gies geeft in deze korte video hieronder uitleg over hoe zij hoog gevoeligheid ziet. Een aangeboren eigenschap die bij ongeveer een kwart van de bevolking voorkomt. Maar ook waarom het bestaat en dat het van belang is voor iedereen. Ze legt uit dat toen wij ooit leefden in kleine groepen, wij van nature wisten wie er hooggevoelig waren en wie minder en hoe dit werd ingezet.
Larissa: " Door de eeuwen heen zijn wij deze kennis over elkaar verloren en zullen we samen moeten werken om deze kennis te kunnen herwinnen. Met dit begrip kunnen wij gezamenlijk de verloren kansen herstellen."
Te veel prikkels
Alle indrukken komen uitgebreider en intensiever binnen dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.
"Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op".
Tips Hoe fijn is het als je leert dat het
leven niet anders of moeilijk hoeft te zijn met HSP. Met de juiste tools en vaardigheden kun je er juist heel veel goeds uithalen. De volgende tips kunnen je helpen alvast een start te maken.
Stop maar om je een buitenbeentje te voelen. Dit brengt namelijk weer extra emoties met zich mee als frustratie, onmacht en verdrietig zijn. Juist dat is het laatste wat je nodig hebt als gevoelig mens. Begin jezelf te accepteren zoals je bent, want dat is namelijk helemaal goed!
Ga op zoek naar andere hoog gevoelige personen die je gevoel herkennen en begrijpen vanuit hun eigen ervaring. Het kan zoveel meerwaarde hebben om met andere mensen te ontmoeten en praat met mensen die jouw visie ondersteunen en bundel je kracht!
Leer omgaan met emoties Als hooggevoelige pik je andermans emoties gemakkelijk op. Vaak kunnen deze zeker als die erg negatief zijn, ten koste gaan van jezelf. Ook kan het ervaren van je eigen emoties heftiger voelen dus de uitdaging ligt in het leren hiermee om te gaan. Erover praten, verwerkingstherapie , meditatie en cognitieve therapie kan je hierbij helpen.
"Help de zeer gevoelige kinderen die momenteel heel hard werken om begrepen te worden"
Door het bewustzijn van Hooggevoelig zijn te accepteren kan deze van een valkuil en een last, tot een kwaliteit en een gave worden ontwikkeld. Hiertoe is het o.a. wel belangrijk om goed te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen beweging en rust.
Vond je dit interessante informatie en lees je graag meer van dit soort posts? Laat het ons dan weten d.m.v. een ♥ Wil jij tools en vaardigheden die jou leren om te gaan met gevoeligheid?
Bel gerust voor een afspraak, wij helpen je graag verder.
Larissa Gies Oprichtster EQ Academy
Mbl. +31 (0)6 5589 5494
Comments