top of page

SCHOOL VOOR EMOTIONELE INTELLIGENTIE 

Creëer een betere wereld door te leren hoe emotionele intelligentie het verschil maakt

Wandelcoaching 

Wandelen in de natuur helpt je om negatieve en obsessieve gedachten te stoppen. 

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat een flinke wandeling door een bos of in de bergen je lichaam, je hoofd en je hart reinigt en tot rust brengen, maar nu heeft de wetenschap ook ontdekt dat wandelen je hersenen veranderen in positieve zin.

Voordelen van wandelcoaching:

  • Mentale veranderprocessen komen in de buitenlucht sneller op gang

  • Beweging en informele sfeer zorgen voor positieve verbinding

  • De natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron voor de laagdrempelige gesprekken en activiteiten

In de natuur communiceren

Zouden we de gesprekken naast elkaar ook nog in een natuurlijke omgeving laten plaatsvinden, dan hebben we helemaal de ultieme manier van verbinding maken. De juiste voorwaarden voor een goed gesprek! 

De voordelen van wandelend communiceren hier nog eens op een rijtje:

  • bewegen in de in de buitenlucht brengt meer ontspanning. Als vanzelf ga je meer uit je hoofd naar je gevoel, van waaruit échte communicatie gevoerd en de kern geraakt wordt

  • we kunnen door de steeds veranderende beelden niet vast blijven zitten in 'zwart-wit denken' of bepaalde starheid 

  • verbinding maken met elkaar, gaat als vanzelf wanneer je naast elkaar loopt. Een belangrijke basis voor een prettig en goedlopend gesprek! Mensen nemen automatisch dezelfde tred aan, wat zorgt voor saamhorigheid. Dit heeft als gevolg dat we ons snel op ons gemak voelen

 

 

Een wandelcoach zet vaak ook de symboliek van de natuur in, zodat de cliënt gemakkelijker inzicht krijgt in zichzelf. Mensen ervaren het vaak een stuk 'luchtiger' om het te hebben over iets wat jou representeert, dat is dan over je persoonlijke (pijnlijke) stukken. Over het algemeen praten mensen nu eenmaal liever over iets buiten zichzelf wat direcht zichtbaar is, dan over wat hen werkelijk intern bezighoudt.

De beweging en het letterlijk zetten van stappen wordt door de professional ingezet als ondersteuning bij het in actie komen om te veranderen wat nodig is. Tussen zittend een actie bepalen of dit te doen wanneer je in beweging bent, geeft hele andere resultaten

 

 

 

Behalve dat wandelen in de natuur je direct een gevoel van rust en vrede bezorgt, vermindert het ook je malende gedachtenstroom. Veel mensen worden vaak verteerd door negatief denken, waardoor je wordt afgeleid van simpel genieten van mooie momenten en wat ons in het ergste geval voert naar een pad vol depressie en angst. Echter, uit een recentelijk onderzoek, dat werd gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, kwam duidelijk naar voren dat tijd in de natuur doorbrengen voor een aanzienlijke vermindering van obsessieve, negatieve gedachten zorgt.

Tijdens deze studie vergeleken de onderzoekers de rapportage van malende gedachten van deelnemers die door een natuurlijke omgeving wandelden en van deelnemers die door een stedelijke omgeving wandelden. Daaruit kwam naar voren dat degenen die gedurende 90 minuten door een natuurlijke omgeving hadden gelopen, aanzienlijk minder last hadden van malende gedachten, terwijl ook de neurale activiteit in de subgenuale prefrontale cortex verminderde, een deel van de hersenen dat in verband wordt gebracht met psychische aandoeningen. Degenen die door een stedelijke omgeving wandelden, rapporteerden geen vermindering van malende gedachten.

De onderzoekers bemerkten dat de toegenomen verstedelijking nauw in verband staat met een verhoogd aantal gevallen van depressie en andere psychische aandoeningen. De tijd nemen om jezelf met regelmaat uit die verstedelijking te bevrijden en meer tijd door te brengen in de natuur kan veel baat brengen voor je psychologische (en fysieke) welzijn.

Wandelen zonder gebruik te maken van technologie vergroot vindingrijkheid

Uit een studie die werd uitgevoerd door de psychologen Ruth Ann Atchley en David L. Strayer kwam naar voren dat creatieve probleemoplossing drastisch kan worden verbeterd wanneer je jezelf losmaakt van alle technologie en je je verbindt met de natuur. Deelnemers aan deze studie vertrokken voor 4 dagen de natuur in, waarbij geen enkele vorm van technologie gebruikt mocht worden. Ze werden gevraagd om taken uit te voeren waarvoor vindingrijkheid en oplossingsgericht denken nodig was. Na deze vier dagen concludeerden de onderzoekers dat probleemoplossing bij de uit te voeren taken bij degenen die deelnamen aan deze tech-vrije excursie met 50% verbeterde.

De onderzoekers merkten tevens op, dat zowel technologie als stadslawaai ongelooflijk storend zijn, voortdurend onze aandacht vragen, ons belemmeren in focussen en concentratie, waardoor onze cognitieve functies worden overbelast. Een mooie lange wandeling zonder technologie (geen telefoon mee dus) vermindert mentale vermoeidheid, kalmeert de geest en vergroot het creatieve denken.

Wandelen in de natuur is goed voor kinderen met ADHD

Aandachttekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) komt bij kinderen steeds vaker voor. Kinderen met ADHD hebben het moeilijk met het beheersen van impulsen en geconcentreerd blijven. Ze zijn snel afgeleid en vertonen buitensporige hyperactiviteit.

Het opvoeden van kinderen met ADHD kan erg moeilijk zijn voor de ouders en meestal doet de gebruikelijke oplossing –kiezen voor medicatie– meer kwaad dan goed, vooral als er natuurlijke oplossingen voorhanden zijn die net zo goed werken. Uit een studie die werd uitgevoerd door doctor Frances E Kup en doctor Andrea Faber Taylor bleek, dat kinderen met ADHD die ze lieten meedoen aan ‘groene’ buitenactiviteiten aanzienlijk minder last hadden van de symptomen. De resultaten van deze studie suggereren dat tijd doorbrengen in de natuur grote voordelen biedt voor iedereen die last heeft van concentratieproblemen of moeite heeft met impulsiviteit.

Wandelen in de natuur is een uitstekende beweging en verbetert je denkvermogen

We weten al dat lichaamsbeweging geweldig is voor ons gehele welbevinden. Wandelen is niet alleen een uitstekende manier om tussen de 400 en 700 calorieën per uur te verbranden (afhankelijk van de lengte en zwaarte van de wandeling), wandelen is ook veel beter voor onze gewrichten dan andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld hardlopen. Ook is bewezen dat mensen die vaak buiten sporten zich veel beter kunnen concentreren en zich gemakkelijker aan hun programma’s kunnen houden, hetgeen wandelen tot een voortreffelijke keuze maakt voor mensen die op regelmatige basis actiever willen zijn.

Onderzoekers van de Universiteit van British Columbia ontdekten dat aerobics het volume van de hippocampus –dat is het deel van de hersenen dat in verband staat met ruimtelijk en episodisch geheugen– vergroot bij vrouwen ouder dan 70. Dergelijke oefeningen verbeteren niet alleen het geheugen, maar helpen ook bij het voorkomen van geheugenverlies. Tevens ontdekten de onderzoekers dat het stress en angst vermindert, het zelfvertrouwen vergroot en endorfine aanmaakt. Veel mensen slikken medicijnen om ze van al dit soort kwaaltjes te bevrijden, maar de oplossing is stukken eenvoudiger dan je denkt!

Hoe begin je met wandelen in de natuur?

Gelukkig is wandelen de eenvoudigste en minst dure sport om te doen en biedt grote voordelen aan het hele gezin, inclusief opa en oma! Begin simpel en test je vaardigheden. Doe wat voor jou het beste werkt – als dat gewoon wandelen in een park is, dan is dat prima. Elke oefening buitenshuis is beter dan helemaal geen. Je kunt de wandelpaden rondom je woning gemakkelijk online vinden, maar er zijn ook verschillende smartphone-apps te downloaden waarmee je je wandelroutes in kaart kunt brengen. Ik adviseer wel om tijdens het wandelen je telefoon in de vliegtuigstand te zetten om optimaal van de natuur of omgeving te kunnen genieten, tenzij je het belangrijk vindt in geval van nood bereikbaar te zijn.

Zorg voor een paar goede stevige wandelschoenen, een zonnehoed en een fles water en draag verschillende lagen kleding die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken als je het te warm of te koud krijgt. Je kunt ook overwegen wandelstokken mee te nemen, die verhogen je snelheid en verlagen de druk op je knieën. En zou je nu iets voor mij willen doen?

Ga lekker wandelen!

Kennismaking Wandelcoaching

 

Informatie:

 

Wil je kennismaken en ontdekken of wandelcoaching iets voor jou is? Dan kun je kennismaken met wandelcoaching. 1e wandelcoaching €45,-

Ga je voor het wandelcoachprogramma van 5 keer, wordt de eerste keer in mindeling gebracht op je 

 

Aantal wandelsessies: 5

Duur: maximaal 1,5 uur per keer.

Kosten: €542,-

Locaties: Wassenaar (Meijendel) Doorn (Sint-Helenaheuvel), Nieuwkoop (Meijepad)

Amsterdam (Amsterdamse Bos)

Datum: in overleg (ook avonden)

 

Ben je coach of proccesbegeleider en wil je leren hoe jij de onderdelen van Lichaamswerk kunt toepassen in jouw werk? kijk dan voor de voorwaarden en meer informatie op de pagina opleiding Lichaamswerk voor begeleiders.

 

Voor meer uitleg over hartcoherentie en hoe dit werkt, kijk dan even naar het onderstaande filmpje.

 

Gerelateerde onderwerpen:

bottom of page